De Agenda
 
bb
aa
cc
     

De Lantaern in Zevenaar is het gezelligste Muziekcafé van Nederland. Dit unieke café dat geheel door uitsluitend vrijwilligers wordt gedreven, is alleen op zaterdagavond geopend. Maar dan wèl altijd met live muziek!

Artiesten uit binnen- en buitenland komen graag naar De Lantaern. Goede, soms nog onbekende, artiesten maar ook veel artiesten van naam blijven graag komen, vanwege de unieke sfeer in De Lantaern.

 
dd

De aankondigingen in de onderstaande agenda kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn. Dit geldt vooral voor de Open Podia.

Elke zaterdag open vanaf 20:15 uur.
Aanvang live muziek om 21:00 uur.

De als tweede genoemde prijs geldt voor plusdonateurs.

25 okt - The Matt Jacobs Band (blues-rock NL)
Entrée € 8,--
plus-donateurs: € 7,--
 

De Matt Jacobs Band is het levend bewijs dat je niet de 50 gepasseerd, dus zwaar behaard en whisky drinkend hoeft te zijn om de Bluesrock te spelen! Dat is het eerste wat opvalt als je de mannen van The Matt Jacobs Band op het podium aan het werk ziet.

Gitarist Matt Jacobs startte de band eind 2005 samen met drie vrienden die dezelfde ambitie hadden, met fantastische Bluesrock de Nederlandse podia onveilig te maken!

Matt Jacobs voegt het geluid en de nalatenschap van grote gitaarhelden toe aan zijn eigen mix om er een geheel nieuwe sound van te maken. De Strat van Mark Knopfler, de countrylicks van Albert Lee, de dampende shuffles van Stevie Ray Vaughan, maar ook meer recente artiesten als Joe Bonamassa en Kenny Wayne Shepherd hebben met hun stevigere gitaarspel Matt Jacobs beïnvloed.

Matt heeft naast zijn stemgeluid inmiddels de reputatie één van de meest inspirerende gitaristen van deze tijd te zijn. Samen met broer Bram op drums en Dirk Pauwels op bas timmeren ze stevig aan de weg.

Ervaar het zelf live in De Lantaern in Zevenaar!

www.matt-jacobs.com

   
1 nov - Open Podium
Entrée gratis
Presentatie Jannie
 
The Devils in Disguise  

“The Devils in Disguise”; Hans van der Wal, Gerard Slutter en Louis Roes zijn geen onbekenden in de regio.

Regelmatig laten zij in de Lantaern van zich horen en ook dit jaar verzorgen zij op 20 december weer hun sfeervolle kerstconcert in de Lantaern.

Maar nu al op het Open Podium van 1 november zullen zij zich van een heel andere kant laten zien met een aantal hits uit vroeger tijden en een reeks nieuwe liedjes zullen zij u verrassen.

Meerstemmige zang is hun handelsmerk.
Blues, Rock ’n Roll en Gospel zullen met verve worden gebracht. Soms ingetogen, vaak hilarisch. Uiteraard zullen The Beatles ook niet ontbreken.

Laat U meevoeren in de wonderlijke wereld van dit trio, waarschijnlijk herkent U veel!
www.devilsindisguise.webnode.nl

   
Peter & Rose  

Peter & Rose, oftewel Barent Brouwers en Marja Adams, zijn twee gelouterde muzikanten, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in het muziekcircuit.

Marja vooral als veelgevraagd zangeres bij CARDO en voor vele particulieren en bedrijven van een klein gezelschap tot grote festivals en Barent vooral als gitarist/zanger van legendarische Gelderse bands als De Band Uit Gendt en The Telers.

   
Vrienden van Straks  

“Vrienden van straks” helpen je op weg met liedjes over je lieve oma, tweedehands mannen en natuurlijk.de liefde. Ze maken nederpop met luisterteksten.

De muziek zit tussen pop en singer-songwriter in. Je hoort vaak een mondharmonica en een akoestische gitaar. Ook mandoline en accordeon komen regelmatig voorbij, de zang is veelal meerstemmig.

De mannen stralen veel plezier uit en dat werkt aanstekelijk op het publiek.

Het repertoire bestaat uit eigen composities variërend van rustige ballads tot vrolijke meezingers. De teksten, waaraan veel zorg wordt besteed, gaan over relatieperikelen, verloren vriendschappen en gemiste kansen maar ook alledaagse opmerkelijkheden als de zaterdagse boodschappen.

Hét onderwerp van alle muziek: de liefde, of juist het gebrek daaraan, is volop aanwezig, maar zeker niet op een geijkte manier.

Joep van der Meer en Wim van Bruxvoort hanteren gitaar, bas en mandoline, Fred Smaling speelt daarnaast ook op de accordeon. Slagwerker Berend-Jan de Nooy slaat meestal op de cajon. En zingen? Dat doen ze allemaal!

   
Paul Schoolderman  

Paul Schoolderman komt uit Utrecht. Hij heeft een hekel aan mensen die de wereld willen veranderen, omdat de wereld toch wel verandert, zonder dat zij zich er mee hoeven te bemoeien.

Paul is een leerkracht in het basisonderwijs, die het vermogen heeft om kinderen dingen af te leren in plaats van aan te leren. Aangeboren domheid kan hij nog wel hebben, maar aangeleerde domheid niet.

Vroeger dacht hij dat hij ongelijk had omdat de rest anders dacht, nu weet hij dat hij gelijk heeft omdat de rest anders denkt.

Vroeger zag hij zijn onzekerheid als een belemmering en nu weet hij dat er geen zekerheden bestaan, behalve de zekerheid van onzekerheid.

Een beschrijving is nauwelijks te geven van het personage Paul Schoolderman en daarmee is zijn leven voldoende getypeerd.

Paul Schoolderman speelt deze avond in De Lantaern “De Vrije Loop”.
In dit programma schiet Schoolderman met scherp over zijn leven als leerkracht en de onoverzichtelijke wereld om hem heen.

IJsberend beweegt hij zich over het podium en de enige manier om zich te wapenen tegen de krankzinnigheid van de wereld is een grap. Al zijn gedachten, frustraties, interpretaties laat hij de vrije loop, of houdt hij nog iets achter?

In juni 2014 won hij de juryprijs van het Utrechts Cabaret Festival. "Leven & leren zonder angst, ik pas niet in het plaatje, ik ben geen blokje wat in een rondje past". Zijn programma heeft een kop en een staart, heeft een hoge grapdichtheid, is goed doordacht en heeft een prachtig eind.

Het is een vondst dat hij zijn rol als leraar als kapstok gebruikt om te vertellen wat er in zijn eigen leven & in de wereld niet klopt. “Uit angst schiep de mens God en ik zag dat het niet goed was”.

Hij heeft mooie tempowisselingen, durft rust te nemen en heeft een mooie stemnuancering. Hij is nonchalant, authentiek, heeft wat te vertellen, denkt na, maakt originele grappen, is cynisch, soms een beetje fout, zoekt het randje. "Ondanks dat hij vervelende dingen zegt vinden we hem sympathiek, omdat hij samen met ons durft te twijfelen", aldus het juryrapport.
www.paulschoolderman.nl

   
8 nov - Other Roads (UK)
Entrée € 13,--
plus-donateurs: € 12,--
reserveren reserveren

Het lijkt een jaarlijks terugkerende traditie te worden: Other Roads in De Lantaern.

Het beleid van De Lantaern is voor een optredende artiest/groep, maximaal één keer in de twee jaar. Soms wordt er een uitzondering gemaakt, zoals voor deze fantastische (sub)folkgroep. Dit gebeurt op nadrukkelijk verzoek van de bezoekers van De Lantaern die de vorige keren in grote getale naar het Zevenaarse Muziekcafé waren gekomen. Helaas moest er toen ook "nee" worden verkocht, want zo groot is De knusse Lantaern niet.

Other Roads bestaat inmiddels al weer zes jaar en begeleidde ooit de legendarische en veel te vroeg overleden John Wright.
Pete Abbott is de voorman van de band: een geweldige songwriter, gitarist en uitzonderlijke zanger.

Een entertainer die zelf geniet van elke minuut van het concert.
Hij communiceert dat plezier met zijn publiek. Zijn schijnbaar moeiteloze presentatie is boeiend.

Zanger en violist Gregor Borland die wel acht Schotse fiddle-kampioenschappen heeft gewonnen, hieronder valt ook de gewilde “Henry Williamson Trophy” in Inverness.

Ook bandlid Dave Walmisley is een muzikaal multi-talent. Deze in Zimbabwe geboren muzikant is een fantastische singer-songwriter en met zijn prachtige verhalen en zijn droge humor is hij een boeiende aanvulling van de band.

Dit najaar maken ze weer een tour over het Europees continent waaronder ze ook weer Nederland en De Lantaern aandoen.

Wie de band eerder gehoord en gezien heeft, weet waarom ze een zo'n groot publiek aanspreekt, de kwalitatief mooie muziek en de interactie met het publiek maakt dit trio zeer geliefd.

www.other-roads.com

   
15 nov - Open Podium
Entrée Gratis
Presentatie Jannie
 
   
22 nov The Mudbirds (akoestische blues UK+NL)
Entrée € 8,--
plus-donateurs: € 7,--
 

Het duo bestaat sinds 2007 en wordt gevormd door: Alan Laws (UK) op mondharmonica, zang, harp en akoestische gitaar en René Tweehuysen (NL) op dobro, weissenborn en akoestische lap steel gitaar.

Alan Laws is eind jaren 70 ooit begonnen als straat muzikant in Engeland en werd toen bekend als een virtuoze “Blues Harp” speler, hij combineert zijn ” harmonicastijl muziek” met krachtige maar soms ook subtiele tonen.
René Tweehuysen is één van de weinige muzikanten in Nederland die blues speelt op de dobro. Met de ‘lonesome sound’ van dit instrument geeft hij op een persoonlijke en uiterst dynamische wijze kleur aan de muziek.

The Mudbirds vermengen traditionele en akoestische muziek met modernere harmonieën en verrassende ritmes. De combinatie van harmonica en dobro is er een die de meeste mensen niet vaak horen.

Hun eerste CD “Slick Blues” is in 2010 is met veel lof onthaald. Als winnaars van the Dutch Blues Challenge in 2011 (solo/duos) vertegenwoordigden The Mudbirds Nederland tijdens de prestigieuze “International Blues Challenge” in Memphis in 2012.

Dit duo vertolkt goede blues, die zeker de aandacht van de bezoekers van De Lantaern verdient vanwege de variatie en het hoge niveau.

www.themudbirds.com

   
29 nov Meespeelavond
Entrée gratis
Presentatie Marius Duurland
 

De Jamavond van vorig jaar krijgt een vervolg in een iets ander jasje. Aan deze avond wordt structuur gegeven door een artiest pur sang en oud medewerker van De Lantaern, Marius Duurland.

Marius is zelf niet onverdienstelijk in de muziek met o.a. Atlantic Bells en de Eastbound Cityliners, hij laat nu met Trio in Petto en het Trio Sandra Vanreys regelmatig van zich horen.

Een meespeel avond houdt in dat een ieder die een muziekinstrument bespeelt gezellig en in een ongedwongen sfeer mee kan spelen met andere muzikanten (in spe).

Uiteraard zal wel gekeken worden welke stijlen het best bij elkaar passen. Maar het motto is “gezelligheid staat voorop”.

Voor deelname is aanmelden niet noodzakelijk, het is wel prettig als je om ± 20.30 uur aanwezig bent zodat Marius het een en ander kan voorbereiden.

Uiteraard zijn spontane "meespelers" ook welkom, wel moet je natuurlijk zelf je instrument meenemen.

   
6 dec - Open Podium
Entrée gratis
Presentatie Mariken
 
   
13 dec Machair Folk
Entrée € 10,--
plus-donateurs: € 9,--
 

Machair Folk is een doorgewinterde vijf-mans formatie waarvan de leden bij elkaar opgeteld 150 jaar ervaring hebben met het vieren van swingende feesten.

Met pakkende up-tempo Keltische folk maakt Machair Folk elke avond tot een feestavond. De mannen spelen zowel op intieme huiskamerconcerten als op festivals en alles wat daar tussen zit. De band weet wat een avond nodig heeft om een swingende avond te worden.

Up-tempo instrumentalen, swingende meezingers en jigs & reels afgewisseld met gevoelige ballads en airs en natuurlijk de oude bekende Keltische nummers zorgen voor een avond waarbij de voeten van de vloer komen.

Je kunt gewoon niet stil zitten als Machair Folk eenmaal aan het spelen gaat.

Machair Folk bestaat uit:
Martin Judkins : Zang en viool
Henk Nieuwold : Zang, cittern en gitaar
Jan Wiendels : Accordeon
Gerard Freij : Zang, gitaar, whistles, bodhran en percussie
Henk Freij : Tenor banjo, mandoline, basgitaar en bouzouki

www.machair-folk.nl

   
20 dec The Devils in Disguise kerstconcert
Entrée € 8,--
plus-donateurs: € 7,--
reserveren reserveren

Zo aan het eind van het jaar in de donkere en vaak winterse dagen is het podium traditioneel voor The Devils in Disguise met hun onnavolgbare kerstconcert.

Zo vlak voor de korte kerst- en  nieuwjaar stop van De Lantaern weten ze ons ieder jaar weer te verbazen met nieuwe eigen geschreven nummers, de nodige hilarische verrassingen en natuurlijk hun handelsmerk, driestemmige zang.

Ongetwijfeld hebben de mannen in het zwart weer een paar bijzondere (soms ook herschreven) liedjes in petto.

Één ding is zeker, ze staan altijd weer garant voor een avond met gezelligheid in kerstsfeer met de ook daarbij behorende traditionele herkenbare liedjes en verhalen in een voor onze regio uniek kerstconcert.

www.devilsindisguise.webnode.nl

   
 
de liemers helemaal goed wee wee wee de liemers helemaal goed punt en el