De Agenda
 
bb
aa
cc
     

De Lantaern in Zevenaar is het gezelligste Muziekcafé van Nederland. Dit unieke café dat geheel door uitsluitend vrijwilligers wordt gedreven, is alleen op zaterdagavond geopend. Maar dan wèl altijd met live muziek!

Artiesten uit binnen- en buitenland komen graag naar De Lantaern. Goede, soms nog onbekende, artiesten maar ook veel artiesten van naam blijven graag komen, vanwege de unieke sfeer in De Lantaern.

 
dd

De aankondigingen in de onderstaande agenda kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn. Dit geldt vooral voor de Open Podia.

Elke zaterdag open vanaf 20:15 uur.
Aanvang live muziek om 21:00 uur.

De als tweede genoemde prijs geldt voor plusdonateurs.

4 okt - Open Podium
Entrée gratis
Presentatie Mariken
 
D-Late - duo  

Duo D-Late komt uit Ede en bestaat uit Dennis en Sandra. Sandra verzorgt de zang en Dennis speelt gitaar, bluesharp en zingt de tweede stem.

Het repertoire bestaat uit country, rock&roll, evergreens, blues, ballads en instrumentale gitaarmuziek.

https://www.youtube.com/watch?v=P3K4zeP4nHk

https://www.youtube.com/watch?v=DQEYNdRFQ-w

Slow train - tweestemmig duo  

Jan Lebesque en Ton Kolkman zijn beide troubadours en spelen trombone en drums bij de “Four Stream Jazzband” die de zogeheten Europese Preservation Hall-stijl speelt.

Bij deze band speelden zij begin 2012 voor de afwisseling de 'It's too late to cry'-blues van Lonnie Johnson (met gitaren), waarna het idee ontstond op deze basis met elkaar verder te gaan als duo naast de “Four Stream Jazzband”. Blues, ballads & beats' zouden het repertoire vormen.

Het duo haalt haar materiaal vooral uit blues, country, folk en uit zowel voorbije als hedendaagse melodieuze popmuziek.n bestaan. De heren mikken vooral op tweestemmigheid als grootste troef en wisselen de klankkleur geregeld, door naast gitaren ook blokfluit, (Ierse) tinfluit, low whistle, bluesharp en mandoline in te zetten.

Huiskamer, feestgelegenheid, schip, restaurant, expositie, oranjerie, café, caféterras: het zijn vertrouwde terreinen voor Slow train. Alleen De Lantaern ontbrak nog...
www.slow-train.nl

Een goede reden – creatief duo in beweging  

“Een goede reden” bestaat uit Clemens Thonen (zang en gitaar) en Mirjam Meijerink (zang, piano en accordeon).

Beide maken sinds 2013 samen muziek en zingen en schrijven vooral in het Nederlands, omdat ze in die taal spreken, in denken en dromen.

De liedjes van “Een goede reden” zijn rijk aan muzikale en tekstuele ideeën en je kunt er telkens nieuwe dingen in ontdekken.

https://www.facebook.com/pages/Een-goede-reden/563887420390283

   
11 okt - Tupelo (Ierland)
Entrée € 15,--
plus-donateurs: € 14,--
 

De band Tupelo is een alternatieve folk formatie uit Ierland.
Alternatieve Folk is een mix van “Americana” en Ierse traditionele muziek.

De vier leden hebben allen een verschillende muzikale achtergrond maar wel allemaal een geheel akoestische opleiding. Tupelo staat voor een sound die je uniek kunt noemen, het is een smeltkroes van de muzikale kwaliteiten van de individuele leden.

In de loop der jaren heeft Tupelo een scala aan instrumenten verzameld en deze geïntegreerd in hun muziek, waaronder een contrabas, akoestische gitaar, viool, mandoline, harmonica, dobro en diverse banjo's.

Het is een hardwerkende band, die volop geniet van het enorme succes van een indrukwekkend aantal optredens op grote festivals sinds de oprichting van de band.

Tupelo heeft inmiddels een enorme grote schare fans. In mei 2011 brachten ze hun debuut album “Dirty Money'” uit. Een optreden op de “All-Ireland Hurling Final” in Croke Park voor 80.000 mensen was dé grote kans en doorbraak voor deze band. Verschillende tracks van het album (uitgebracht als singles) ontvingen lovende kritieken, evenals de optredens tijdens de radio uitzendingen van Ierse en Britse radiostations waaronder RTE Radio 1 en BBC Radio 2.

In de zomer van 2012 maakte Tupelo zijn eerste buitenlandse tournee, waarbij ze onder meer Groot Brittannië en Denemarken aandeden. Later (in 2013) volgden Rusland, Frankrijk, Noorwegen en opnieuw (vanwege het enorme succes) Denemarken.

In maart 2013 werd Tupelo door het muziektijdschrift “Hot Press Magazine” uitgeroepen tot “ Beste Folk Act of the Year”.

In januari 2014 ging de band wederom naar Denemarken, dit maal voor maar liefs 12 concerten die in een mum van tijd waren uitverkocht.

Dit jaar voor het eerst in Nederland en natuurlijk in een waarschijnlijk volle Lantaern.

Tupelo bestaat uit: James Cramer : Lead vocals, songwriter, banjo, coustic, guitar, guitjo en harmonica Kevin Duffy : Fiddle, mandolin and backing vocals Damien McMahon : Double bass en backing vocals Paul Murray : Acoustic guitar, dobro, mandolin, guitjo en backing vocals

www.facebook.com/tupelomusic

   
18 okt - Open Podium
Entrée gratis
Presentatie Mariken
 
   
25 okt - The Matt Jacobs Band (blues-rock NL)
Entrée € 8,--
plus-donateurs: € 7,--
 

De Matt Jacobs Band is het levend bewijs dat je niet de 50 gepasseerd, dus zwaar behaard en whisky drinkend hoeft te zijn om de Bluesrock te spelen! Dat is het eerste wat opvalt als je de mannen van The Matt Jacobs Band op het podium aan het werk ziet.

Gitarist Matt Jacobs startte de band eind 2005 samen met drie vrienden die dezelfde ambitie hadden, met fantastische Bluesrock de Nederlandse podia onveilig te maken!

Matt Jacobs voegt het geluid en de nalatenschap van grote gitaarhelden toe aan zijn eigen mix om er een geheel nieuwe sound van te maken. De Strat van Mark Knopfler, de countrylicks van Albert Lee, de dampende shuffles van Stevie Ray Vaughan, maar ook meer recente artiesten als Joe Bonamassa en Kenny Wayne Shepherd hebben met hun stevigere gitaarspel Matt Jacobs beïnvloed.

Matt heeft naast zijn stemgeluid inmiddels de reputatie één van de meest inspirerende gitaristen van deze tijd te zijn. Samen met broer Bram op drums en Dirk Pauwels op bas timmeren ze stevig aan de weg.

Ervaar het zelf live in De Lantaern in Zevenaar!

www.matt-jacobs.com

   
1 nov - Open Podium
Entrée gratis
Presentatie Jannie
 
   
8 nov - Other Roads (UK)
Entrée € 13,--
plus-donateurs: € 12,--
reserveren reserveren

Het lijkt een jaarlijks terugkerende traditie te worden: Other Roads in De Lantaern.

Het beleid van De Lantaern is voor een optredende artiest/groep, maximaal één keer in de twee jaar. Soms wordt er een uitzondering gemaakt, zoals voor deze fantastische (sub)folkgroep. Dit gebeurt op nadrukkelijk verzoek van de bezoekers van De Lantaern die de vorige keren in grote getale naar het Zevenaarse Muziekcafé waren gekomen. Helaas moest er toen ook "nee" worden verkocht, want zo groot is De knusse Lantaern niet.

Other Roads bestaat inmiddels al weer zes jaar en begeleidde ooit de legendarische en veel te vroeg overleden John Wright.
Pete Abbott is de voorman van de band: een geweldige songwriter, gitarist en uitzonderlijke zanger.

Een entertainer die zelf geniet van elke minuut van het concert.
Hij communiceert dat plezier met zijn publiek. Zijn schijnbaar moeiteloze presentatie is boeiend.

Zanger en violist Gregor Borland die wel acht Schotse fiddle-kampioenschappen heeft gewonnen, hieronder valt ook de gewilde “Henry Williamson Trophy” in Inverness.

Ook bandlid Dave Walmisley is een muzikaal multi-talent. Deze in Zimbabwe geboren muzikant is een fantastische singer-songwriter en met zijn prachtige verhalen en zijn droge humor is hij een boeiende aanvulling van de band.

Dit najaar maken ze weer een tour over het Europees continent waaronder ze ook weer Nederland en De Lantaern aandoen.

Wie de band eerder gehoord en gezien heeft, weet waarom ze een zo'n groot publiek aanspreekt, de kwalitatief mooie muziek en de interactie met het publiek maakt dit trio zeer geliefd.

www.other-roads.com

   
15 nov - Open Podium
Entrée Gratis
Presentatie Jannie
 
   
22 nov The Mudbirds (akoestische blues UK+NL)
Entrée € 8,--
plus-donateurs: € 7,--
 

Het duo bestaat sinds 2007 en wordt gevormd door: Alan Laws (UK) op mondharmonica, zang, harp en akoestische gitaar en René Tweehuysen (NL) op dobro, weissenborn en akoestische lap steel gitaar.

Alan Laws is eind jaren 70 ooit begonnen als straat muzikant in Engeland en werd toen bekend als een virtuoze “Blues Harp” speler, hij combineert zijn ” harmonicastijl muziek” met krachtige maar soms ook subtiele tonen.
René Tweehuysen is één van de weinige muzikanten in Nederland die blues speelt op de dobro. Met de ‘lonesome sound’ van dit instrument geeft hij op een persoonlijke en uiterst dynamische wijze kleur aan de muziek.

The Mudbirds vermengen traditionele en akoestische muziek met modernere harmonieën en verrassende ritmes. De combinatie van harmonica en dobro is er een die de meeste mensen niet vaak horen.

Hun eerste CD “Slick Blues” is in 2010 is met veel lof onthaald. Als winnaars van the Dutch Blues Challenge in 2011 (solo/duos) vertegenwoordigden The Mudbirds Nederland tijdens de prestigieuze “International Blues Challenge” in Memphis in 2012.

Dit duo vertolkt goede blues, die zeker de aandacht van de bezoekers van De Lantaern verdient vanwege de variatie en het hoge niveau.

www.themudbirds.com

   
29 nov Meespeelavond
Entrée gratis
Presentatie Marius Duurland
 

De Jamavond van vorig jaar krijgt een vervolg in een iets ander jasje. Aan deze avond wordt structuur gegeven door een artiest pur sang en oud medewerker van De Lantaern, Marius Duurland.

Marius is zelf niet onverdienstelijk in de muziek met o.a. Atlantic Bells en de Eastbound Cityliners, hij laat nu met Trio in Petto en het Trio Sandra Vanreys regelmatig van zich horen.

Een meespeel avond houdt in dat een ieder die een muziekinstrument bespeelt gezellig en in een ongedwongen sfeer mee kan spelen met andere muzikanten (in spe).

Uiteraard zal wel gekeken worden welke stijlen het best bij elkaar passen. Maar het motto is “gezelligheid staat voorop”.

Voor deelname is aanmelden niet noodzakelijk, het is wel prettig als je om ± 20.30 uur aanwezig bent zodat Marius het een en ander kan voorbereiden.

Uiteraard zijn spontane "meespelers" ook welkom, wel moet je natuurlijk zelf je instrument meenemen.

   
6 dec - Open Podium
Entrée gratis
Presentatie Mariken
 
   
13 dec Machair Folk
Entrée € 10,--
plus-donateurs: € 9,--
 

Machair Folk is een doorgewinterde vijf-mans formatie waarvan de leden bij elkaar opgeteld 150 jaar ervaring hebben met het vieren van swingende feesten.

Met pakkende up-tempo Keltische folk maakt Machair Folk elke avond tot een feestavond. De mannen spelen zowel op intieme huiskamerconcerten als op festivals en alles wat daar tussen zit. De band weet wat een avond nodig heeft om een swingende avond te worden.

Up-tempo instrumentalen, swingende meezingers en jigs & reels afgewisseld met gevoelige ballads en airs en natuurlijk de oude bekende Keltische nummers zorgen voor een avond waarbij de voeten van de vloer komen.

Je kunt gewoon niet stil zitten als Machair Folk eenmaal aan het spelen gaat.

Machair Folk bestaat uit:
Martin Judkins : Zang en viool
Henk Nieuwold : Zang, cittern en gitaar
Jan Wiendels : Accordeon
Gerard Freij : Zang, gitaar, whistles, bodhran en percussie
Henk Freij : Tenor banjo, mandoline, basgitaar en bouzouki

www.machair-folk.nl

   
20 dec The Devils in Disguise kerstconcert
Entrée € 8,--
plus-donateurs: € 7,--
reserveren reserveren

Zo aan het eind van het jaar in de donkere en vaak winterse dagen is het podium traditioneel voor The Devils in Disguise met hun onnavolgbare kerstconcert.

Zo vlak voor de korte kerst- en  nieuwjaar stop van De Lantaern weten ze ons ieder jaar weer te verbazen met nieuwe eigen geschreven nummers, de nodige hilarische verrassingen en natuurlijk hun handelsmerk, driestemmige zang.

Ongetwijfeld hebben de mannen in het zwart weer een paar bijzondere (soms ook herschreven) liedjes in petto.

Één ding is zeker, ze staan altijd weer garant voor een avond met gezelligheid in kerstsfeer met de ook daarbij behorende traditionele herkenbare liedjes en verhalen in een voor onze regio uniek kerstconcert.

www.devilsindisguise.webnode.nl

   
 
de liemers helemaal goed wee wee wee de liemers helemaal goed punt en el