18 November 2017
Open podium
Entree: gratis

Presentatie: Mariken

MAARTEN RUSSCHEN – EEN BLUESBAND SONGWRITER SOLO
Medio jaren 80, was er veel live muziek en als student speelde Maarten vaak wel 3 of 4 maal per week in allerlei jazzcafé’s en op festivals. Omdat hij vrij goed ‘a vue’ noten kan lezen – wat veel gitaristen niet kunnen – werd hem geregeld gevraagd om mee te doen aan opname sessies. Hij kwam zelfs op de lijst van invallers voor het Metropool Orkest, toen nog onder Rogier van Otterloo. Via Wim Overgaauw kwam Maarten in het TV programma “Jazz met Jacobs” en ook werd hij genomineerd voor de Wessel Ilcken jazzprijs.

Steeds meer is Maarten eigen repertoire gaan schrijven. Songs, jazz stukken, maar ook stukken voor akoestische gitaar solo. In 2011 heeft hij die stukken vastgelegd op het album ‘Milestones’, dat een kruising is van diverse stijlen, waaronder klassiek, jazz, wereldmuziek.

Vanaf 2013 speelt Maarten geregeld als invaller in de Saskia Laroo Band. Geweldig leuk vindt hij dat en omdat Saskia met veel verschillende muzikanten werkt heeft hij het voorrecht om met allemaal fantastische muzikanten op het podium te staan.

In 2014, na zijn 50ste verjaardag, heeft Maarten besloten om het vooral niet rustiger aan te gaan doen in de muziek. Integendeel! Hij heeft zich op de blues gestort en hij heeft zijn eigen band opgericht. De grote bluesgitaristen zingen allemaal, dus heeft Maarten besloten dat ook te gaan doen. Dat is weer een heel nieuwe uitdaging.

In 2016 is de EP “Better Pack Your Bags” opgenomen met zijn band, uitgekomen. In 2017 is de tweede EP “A Matter Of Perspective” opgenomen. En met de band staat Maarten ingeschreven voor de Dutch Blues Challenge; op 8 oktober 2017 is de finale.
Fingers crossed..

Soms schrijft Maarten nummers die niet goed passen binnen de blues band, maar meer singer/songwriter-achtig zijn. Inmiddels heeft hij er een heel aantal op de plank liggen.
Dat repertoire gebruikt hij veelal voor akoestische optredens en singer/songwriter-avonden, zoals nu in ‘de Lantaern’……

www.maartenrusschen.com


BLUE RAY SPRINGWATER – MUZIKALE EN LEVENSLUSTIGE LAATBLOEIER

Heel lang geleden, wel precies 53 jaar, schreef Riny zijn eerste lied bij een vaag kampvuur. Een nieuwe tekst op een bestaande melodie.  Daarna heeft hij een leven lang gewerkt en geleefd. Kinderen opgevoed en op de valreep is hij in de crisis tegen ontslag aangelopen. Riny is dus geen geboren muzikant. Hij heeft wel een passief verleden als luisteraar van de eindeloze zee, die muziek heet. Riny is gewoon een man op zoek naar voorspoed en geluk voor allen.

Het is gewoon jeugdige overmoed om nog aan zoiets te beginnen. Met een vracht aan gedateerde en verse bagage is hij de reis begonnen. Na een leven vol oud geluk wil Blue Ray Springwater met humanistische strijdliederen dood en verderf trotseren en nieuwe hoop brengen in deze wereld, waarin mensen en meningen over elkaar heen buitelen in een eindeloze stroom. “Brotherhood”, zijn debuutalbum, probeert uit al die oneindige capriolen een beetje levenslust te destilleren en in liedjes te stoppen. Maar in zijn eentje kan Riny niets of niet veel en daarom heeft hij de hulp van Bart Gooren - zijn maatje op gitaar. Oftewel:  Blue Ray Springwater is geboren en gaat zich gedragen als serieuze laatbloeier.

www.bluerayspringwater.comDIETER VAN HAGEN - TROUBADOUR
Dieter is een 'old school' singer-songwriter, de troubadour die in zijn songs verhaalt over het leven. Dat van hem en anderen, misschien wel dat van jou..
Ergens in de zeventiger jaren kwam Dieter in de muziek terecht via het schitterende werk van onder anderen Joan Baez, Neil Young, Bob Dylan, Don McLean en John Denver. Die muzikanten inspireerden hem en leerden hem zijn eigen muziek te ontdekken. De getokkelde akoestische gitaar, de stem vol emotie en teksten die een zenuw in de ziel raken, waardoor eventuele zielenpijn even weg is. Het groeiend aantal eigen songs ontwikkelde zich tot een omvangrijk repertoire, een repertoire dat solo en in drie formaties 'D-Turr band' *gespeeld werd.
Er kwamen andere dingen op Dieters’ pad en de muziek raakte wat op de achtergrond. Maar de spaarvlam bleef aan.. En nadat Dieters’ lange carriëre bij 'de bank' een einde had gevonden, vlamde de passie voor muziek als vanouds weer op. Er was de rust om alle liedjes weer 'op te poetsen'  en vooral om weer volop nieuwe te schrijven. Enkelen van Dieters’ grote muzikale voorbeelden zijn o.a. Joan Baez, Neil Young en Jackson Browne. Hij vindt alle muziekstijlen interessant als luisteraar, zeker als er live gespeeld wordt, maar als troubadour neigt hij meer naar de Americana singer-songwriter muziek.

Gelukkig heeft Dieter zijn oude liefdes weer intensief op kunnen pakken; gitaar spelen en betoverende songs schrijven. Inmiddels is Dieter weer geregeld op de planken te vinden om zijn muziek te delen met een aandachtig publiek. Een optreden van deze gerijpte troubadour voelt als de ontmoeting met een nieuwe, oude vriend.

http://dietervanhagen.wixsite.com/dietervanhagen
http://www.dietervanhagen.nl

/