2 November 2019
Open podium
Entree: gratis

Hans Poullussen
Zondag 1 september was een bijzondere dag voor Hans Poulussen uit Duiven. Bij Jumbo Mennings in Westervoort werden die dag opnamen gemaakt voor de videoclip van een door hemzelf geschreven nummer: 'Het meisje aan de kassa'. Het moet het begin zijn van iets moois.

"En dan nu: Hans Poulussen. Applaus!" Zou het ooit zover komen? Hans Poulussen die wordt aangekondigd voor een optreden? De Duivenaar zelf hoopt het van harte. Hij mag dan al 55 jaar zijn, dromen staat iedereen vrij en niets is onmogelijk. Een feit is dat hij met 'Het meisje aan de kassa' een nummer heeft dat goed in het gehoor ligt. Het is nog wel Hans' enige nummer, maar hij kan ook covers zingen en hij heeft andere nummers klaarliggen. Als het gaat lopen, lijkt inderdaad niets onmogelijk.

Wie is Hans Poulussen? In het kort: een man die opgroeide in Velp, die na zijn trouwen in Doesburg ging wonen en later verhuisde naar Duiven. Hij is vader van vier kinderen en gescheiden. Hans werkte als conciërge op een school in Duiven. In zijn vrije tijd is hij veel met muziek bezig. Eigenlijk wist hij als klein jochie al dat hij zanger wilde worden, verklapt Hans. "Toen ik acht was ging ik met mijn ouders naar een optreden van Rob de Nijs in De Dumpel in Velp. Rob vroeg op een gegeven moment wie met hem het nummer 'Dag Zuster Ursula' wilde zingen. Ik gelijk mijn vinger omhoog en voor ik het wist stond ik naast Rob de Nijs op het podium."

Dat beeld van zichzelf op het podium, heeft zich in het hoofd van Hans Poulussen vastgezet. Dat wil hij weer. Maar ja, wie zit er op Hans Poulussen te wachten? Als zanger heeft hij geen enkele naam. In 2017 nam hij al eens een nummer op, maar daar wil hij weinig over kwijt. "Dat houd ik voor mezelf." Het heeft te maken met het verwerkingsproces na zijn scheiding in 2014 en de ziekte van zijn moeder. Zijn zelfvertrouwen, ook als zanger, moet weer langzaam worden opgebouwd en daar werkt Hans hard aan. Hij nam zelfs zangles en via producer Aad Klaris kwam hij eind vorig jaar in contact met Melchior Rietveldt van MBR Productions.

Hans: "Toen ik Melchior de eerste keer opbelde zei hij gelijk: wat heb jij een mooie stem. Ik vertelde hem dat ik zelf ook songteksten schreef en hij was gelijk geïnteresseerd. Melchior heeft de muziek geschreven van het nummer 'Het meisje aan de kassa' waarvoor we nu een videoclip hebben opgenomen. Hij gaat ook zorgen dat de clip bij de grote stations terechtkomt en online wordt gezet."

En dan is het afwachten. Gaat het nummer gedraaid en de clip bekeken worden en gaat het Hans Poulussen lukken een plaatsje te verwerven in het Nederlandstalige circuit. Hans: "Het nummer staat al op YouTube en ik krijg positieve reacties. Het leuke is ook dat het is gebaseerd op een ontmoeting die echt heeft plaatsgevonden. Het gaat over een meisje dat ik ken van supermarkten in Velp en Duiven. Daar werkt ze als kassière. We hebben verder niets, maar ik ben het een beetje gaan romantiseren. Zo is het liedje ontstaan."


Duo Mayn Kholem
Het duo Mayn Kholem bestaat uit Ella Visser en Lenie Adolfsen en speelt en zingt Jidische liedjes.
Ella Visser is geboren in Deventer en kwam al op 12 jarige leeftijd in aanraking door haar muzieklerares op school met Israëlische muziek. Deze melodieën spraken haar enorm aan. De bibliotheek in Deventer bleek een enorme collectie wereld muziek te hebben, waaronder ook een grote afdeling met Israëlische en Jiddische liedjes. Er ging een wereld voor haar open. Ze luisterde alles af, schreef de teksten fonetisch op en zong het na in de gang thuis. Daarbij begeleidde ze zichzelf met haar gitaar.In haar twintiger jaren werd ze ook zeer gegrepen door de klarinet en de Oost-Europese volksmuziek en speelde ze jaren lang in een Balkan orkest, waar ook plaats was voor klezmer melodieën. Het zingen verdween totaal op de achtergrond.Pas toen ze naar een concert ging van Shura Lipovsky, dè zangeres van het Jiddische lied in Europa en ver daarbuiten, kwam de liefde voor deze liedjes weer in volle hevigheid terug. Ze nam zangles bij haar, leerde de Jiddische taal en bezocht meerdere keren de Summerschool "Golden Peacock” van het JMI in Londen, waar ze les kreeg van mensen zoals Shura Lipovsky, Lorin Sklamberg, Polina Sheperd en Karsten Troyke. Al snel is ze begonnen met het opbouwen van een eigen repertoire en geeft nu regelmatig workshops.

Lenie Adolfsen was 7 jaar toen ze een proefcursus accordeon volgde. Het was liefde op het eerste gezicht Ze is nooit meer gestopt met spelen, en heeft jarenlang les gehad.Ze heeft in goede accordeon orkesten gespeeld en ontdekte dat samen muziek maken de leukste manier is om met je instrument bezig te zijn. Ze is blij dat een accordeon goed matcht met veel instrumenten zoals viool, klarinet en de stem. Ze heeft gespeeld in salonorkest “Pistache” waar ze samen met de klarinet de blaassectie vormde.Ze heeft verschillende accordeon orkestjes en ouderenkoren geleid. Op dit moment leidt ze alleen nog een dameskoor.Het begeleiden van een zanger(es) vind ze een leuke “sport”. Je let zo op elkaar dat je kunt reageren op invallen of zelf een voorschot geven. Geen enkele repetitie en geen enkel optreden is daardoor hetzelfde.


Jasper van Veen - Cabaretier
Jasper van der Veen (Groningen, 1987) is winnaar van het Leids Cabaret Festival 2019. Hij studeerde Politicologie aan de UvA en volgde de theateropleiding van Selma Susanna. In 2012 en 2013 stond hij in de finales van zowel het Groninger als Amsterdams Studenten Festival. Jasper maakte kilometers bij Comedytrain en werkt op dit moment aan zijn eerste avondvullende voorstelling.Trio Pagero
Neem drie gedreven muzikanten uit Arnhem en Duiven. Laat ze samen op een stille plek muziek uitzoeken en maken…..en dan??? Klinken er schitterende Nederlandstalige liedjes. Bram Vermeulen, Boudewijn de Groot, Herman van Veen en nog vele anderen, worden door Trio PaGeRo ten gehore gebracht. Mooi, vrolijk, romantisch, een lach en misschien wel een traan. Laat je verrassen.

Paul Welsing, percussie
Geert Hermans, zang
Roger Nusselein, gitaar en zang

/